H.S.V. de Brasem Ulft

H.S.V. de Brasem
A+ A A-

Dobber uitloden

Het uitloden van de dobber is misschien wel een van de belangrijkste aspecten van het vissen, hoe vaak zie ik niet aan de waterkant dat men de dobber niet goed heeft uitgelood, misschien wel in 75% van de gevallen is dit het geval.

Het correct uitloden van de dobber bepaald vaak of de aanbeet doorzet of dat het blijft bij het ene tikje.

dobberfout

BASISREGEL: het drijflichaam moet onder de waterlijn. 

Je zult nog verbaasd zijn als je het drijflichaam van je dobber niet onder de waterlijn staat hoeveel lood er nog bij kan !

Je hebt het waarschijnlijk wel eens gehoord in de kantine "wat moest ik vandaag weer scherp vissen", dan hebben we het over het feit dat de dobber weer heel goed uitgelood moest zijn. 

Zelfs al is het drijflichaam onder water dan kan het best zijn dat er nog eens een piepklein loodje bij moet en alleen het puntje van de antenne nog boven water staat. 

uitloodbuisHet is vaak een hels karwei om de dobber goed uit te loden,hiervoor bestaan verschillende hulpmiddelen die allemaal hun beperkingen hebben, echter één hulpmiddel gebruik ik zelf om thuis alvast mijn dobbers uit te loden en dat is de uitloodbuis. Deze uitloodbuis heeft wel een klein nadeel, de viscositeit (opwaardse druk van het water) is net even anders dan het water waarin je vist. Dit houdt in dat wanneer je thuis de dobbers uitlood, deze in het viswater toch net even iets anders staat, maar je hebt in ieder geval de basis gelegd en dat scheelt enorm veel tijd.

!tip: Gebruik altijd voor het uitloden zacht lood, is "makkelijker" te plaatsen en te verwijderen.

Niet elke dobber reageert hetzelfde, zo heb je bijvoorbeeld de super dobbers van Ronald Hammers (handgemaakt, info www.dobberbouw.nl ), deze hebben de vreemde eigenschap dat deze tijdens het eerste gebruik van deze dobber de dobber nog wat na kan zakken, dat gebeurt in de eerste 10 minuten en daarna nooit meer. De dobbers van Ronald Hammers zijn moeilijk uit te loden (zijn zeer gevoelig) maar zeker voor de voorn visserij is dit een van de beste dobbers die ik ken (super scherp).

!tip: Vaseline
Ik heb altijd een beetje vaseline bij me in een potje, het kan gebeuren dat je net dat ene piepkleine loodje er bij aan gedaan hebt maar de dobber zinkt (en je krijgt het kleine pieploodje er niet meer af). Smeer dan een klein beetje vaseline op je vingertoppen en wrijf deze over de antenne, vaseline stoot water af en het drijfvermogen wordt net iets verhoogt. Vaseline op de antenne voorkomt in de winter ook dat er ijsvorming op de antenne afzet.

knipper!tip: Net te veel lood is bij te werken met een grote nagelknipper, ook deze behoord tot mijn standaard uitrusting. Pas wel op voor je lijn, ben je zo doorheen.

 

 

 

 

Wordt vervolgd

 

 

 

 

 

Laatst aangepast op
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen
terug naar boven

Login or Registreer

Registreer

User Registration